Skip links

Fan Coil Ünitelerine Bakım Yapılmasının Faydaları

Fan coil ünitesi bakımı ile birlikte düzenli kanal temizliğinin önemi, coillerin temiz tutulmaması veya sadece hava filtrelerinin değiştirilmesinin işletme maliyetlerini %25’e kadar artırabileceği düşünüldüğünde ne kadar vurgulansa azdır. Bu, ısıtma veya soğutma performansındaki düşüşleri, artan arızaların yarattığı rahatsızlığı, daha yüksek reaktif bakım maliyetlerini ve iç mekan hava kalitesi ile bina sakinlerinin sağlığı ve refahı üzerindeki etkiyi hesaba katmaya başlamadan önce geçerlidir.

Fan Coil Ünitesi Nedir?

Fan coil ünitesi (FCU), ticari, kurumsal, endüstriyel ve konut binalarına hizmet veren ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) sistemlerinde kullanılan basit bir mekanik ısı eşanjörüdür. Üniteler kapalı iç ortamlara ısıtma, soğutma veya her ikisini birden sağlamak üzere tasarlanmıştır. Birincil bileşenler arasında bir serpantin veya ısı eşanjörü, bir hava filtresi ve bir fan bulunur, bazı üniteler ayrıca bir damlama tepsisi ve iç astar içerebilir.Bu üniteler tavandan asılabilir ve bunlar genellikle yatay kurulumlar olarak adlandırılır. Fan coillerin duvara monte edildiği veya zemine yerleştirildiği diğer kurulumlar dikey üniteler olarak adlandırılır. Nasıl monte edilirlerse edilsinler, fan coil ünitelerini en yaygın olarak iç sıcaklıkların kontrol edilmesi gereken alanlara monte edilmiş olarak bulacaksınız. Ofislerde, mağazalarda, otellerde ve konutlarda popüler bir ısıtma ve soğutma şeklidir ve bazen diğer daha büyük HVAC ve iklim kontrol tesisatlarını desteklemek için kullanılırlar.

Ofis fan coil sistemi ve boruları

Fan coil Ünitesi Nasıl Çalışır?

Bu ünitelerin temel faydalarından biri, tek bir odadaki alanı bağımsız bir ünite olarak ısıtmak veya soğutmak için kullanılabilmeleri veya aynı anda birkaç iç alanı ısıtmak veya soğutmak için kanal sistemi kullanılarak bağlanabilmeleridir.

Kötü fan coil ünitesi bakımı, işletme maliyetlerini %25’e kadar artırabilir.

Fan coil ünitelerinde soğutma için bir soğutulmuş su bataryası ve ısıtma için bir sıcak su bataryası veya bir elektrikli ısıtma elemanı bulunur. Sıcaklık kontrolü genellikle otomatik bir termostat veya manuel bir açma/kapama anahtarı kullanılarak sağlanır.

Kurulum türüne bağlı olarak, bazı fan coiller dışarıdan hava çeker. Ancak, birçok fan coil ünitesi dışarıdan gelen havayı işlemek için tasarlanmamıştır ve bu nedenle içeri çekilen dış hava miktarını kontrol etmenin bir yolu yoktur.

Kış aylarında, dış sıcaklıklar önemli ölçüde düşerse, ısı eşanjörü serpantinlerinin donmaya karşı korunması gerekir. Daha sıcak havalarda, serpantinler atmosferdeki artan nemle başa çıkmakta da zorlanabilir.

Fan coil üniteleri aslında nemi temizlemek veya kontrol etmekten ziyade sadece iç ortam havasını ısıtmak veya soğutmak için tasarlanmıştır. Dışarıdan hava çekmek bazı fan coil üniteleri için bir satış noktası olarak gösterilse de, bazen yarardan çok zarar getirebilir.

Bir fan coil ünitesi dışarıdan temiz hava çekiyorsa, genellikle hem dış hava girişine hem de devridaim havası giriş noktasına bir hava filtresi takılır. Bu filtrelerin görevi, böceklerin, haşaratın ve herhangi bir kir veya döküntü parçacığının iç alanlara girmesini önlemektir.

Periyodik bakım işleriniz için profesyonel kadromuzla hizmet vermekteyiz.

Hemen teklif alın

Fan coil Ünitesin Bakımının Önemi

Fan coil ünitelerinin iyi durumda tutulmaması, artan enerji maliyetleri, düşük ısı transfer verimliliği, daha az güvenilirlik ve daha fazla bakım dahil olmak üzere bir dizi soruna yol açabilir. Ünitelerin veya kanal sisteminin içindeki yüzeylerde kir, döküntü ve diğer kirleticilerin birikmesine izin verilirse aşağıdakiler de dahil olmak üzere sorunlar ortaya çıkabilir

Artan Enerji Maliyetleri

Serpantin yüzeylerinde kirlenme birikmesi, ısı transfer verimliliğinin düşmesine ve enerji maliyetlerinin artmasına neden olur. Fan coil’lerin temizlenmemesi veya filtrelerin değiştirilmemesi, işletme maliyetlerini %15 ila 25 oranında artırabilir.

  • Azaltılmış hava akımları

Fanların hızının azalması, böylece daha az verimli hale gelmeleri ve hava akışlarının azalması.

  • Fan motorlarının kötü çalışması

Fan motorları, motor yüzeylerinde biriken kir ve kalıntılar nedeniyle “sıcak” çalışır.

  • Düşük ısıtma/soğutma performansı

Serpantinleri kaplayan kir, yağ ve diğer kirleticiler nedeniyle azalan hava akışı ve azalan ısıtma veya soğutma etkinliği.

  • Daha fazla arıza

Damperler ve mekanik konektörler üzerinde kirlenme birikmesi ünitelerin düzgün çalışmasını engelleyebilir.

  • Kötü hava kalitesi

Değiştirilmeyen tıkalı hava filtreleri hava akış verimliliğini azaltabilir ve ayrıca bakterilerin üremesi için ideal ortamı sağlayarak iç mekan hava kalitesinin düşmesine ve bina sakinleri için olası sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ünitelerin hem verimli hem de güvenilir olmasını sağlamak için hem iş hem de ev ortamlarında fan coil ünitesi bakımının düzenli olarak yapılması tavsiye edilir. Her yıl yaz ve kış mevsimleri başlamadan önce profesyonel olarak denetlenmeli, iyice temizlenmeli ve bakımları yapılmalıdır. Gerektiğinde fan coil ünitelerinin ve dağıtım kanallarının dezenfeksiyonu da yapılmalıdır.

Profesyonel fan coil ünitesi servisi

Fan coil ünitesinin bakım ve temizliğini profesyonellere yaptırmak genellikle en mantıklı seçenektir. Ancak ev ve işyeri sahiplerinin ünitelerinin iyi performans göstermesini sağlamak için yapabilecekleri çok şey vardır. Hava filtrelerinin değiştirilmesi basit bir işlemdir ve en az üç ayda bir yapılmalıdır. Bazı ev sahipleri, koşullarına bağlı olarak hava filtresini aylık olarak değiştirir. Fan coil ünitelerinin etrafındaki alanların kir, toz ve döküntüden uzak tutulması da biriken toz miktarı ve fan coil ünitesi bakım ve temizlik işlemlerinin sıklığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır.

HMT İNŞAAT ile hemen yıllık bakım planı oluşturun! Bizi +90 (216) 580 98 17 numaralı telefondan arayın, [email protected] adresine e-posta gönderin, bir destek temsilcisiyle sohbet edin veya bizimle çevrimiçi iletişime geçin.

Leave a comment

Size daha iyi hizmet sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz.