Skip links

Fan Coil Üniteleri: Ekstra Bakım Basamakları

Fancoil üniteleri, normal servis aralıklarında kontrol etmek için temel olarak üç ana bileşene sahiptir:

Fan motoru, filtre ve batarya. Tabii ki, bir fancoil ünitesi üzerinde büyük bir bakım yapmak biraz daha derine inmek anlamına gelir, ancak ekstra gayret her zaman buna değecektir.
Her şeyden önce, her fan coil ünitesinin kendine özgü bir çalışma ortamına sahip olduğunu ve bu da her bir ortamdaki cihaz için farklı bir bakım çizelgesi oluşturabileceğini unutmayın. Her bir üniteden maksimum performans ve hizmet ömrü elde etmek için düzenli bir bakım programı (periyodik bakım) oluşturulmalıdır.
Ve her zamanki gibi, bir elektronik ünitede herhangi bir kontrol veya bakım yapmadan önce, cihazı ve güç kaynağını kapatın.

Tahrik Motoru / Fan Bakımı

Fan çalışması tipi, kontrol bileşenleri ve bunların kablolama yöntemiyle belirlenir ve üniteden üniteye değişebilir. Ünitenin çalışma karakteristikleri için her üniteye bağlı olan bağlantı şemasına bakınız.
Yağlayın. Bazı motor tasarımlarında yağlama gerekmez. Bunun dışındakiler için yağlama sıklığı motorun çalışma koşullarına bağlıdır. Sık sık açılıp kapanan ya da kirli bir ortamda çalışan üniteler, daha az çalıştırılanlara göre daha fazla dikkat gerektirir. Motorlar yılda en az bir kez yağlanmalıdır. Aşırı yağlama yapılmasının da motorun ömrünü kısalttığını unutmayın.
Olası değiştirme. Motor / fan seti yağlamadan daha geniş kapsamlı servis gerektiriyorsa, motor fan tekeri/muhafazasının değiştirilmesi gibi işlemleri kolaylaştırmak için tertibat üniteden çıkarılabilir.
Toz kontrolü. Üfleme çarkı veya gövdesi üzerinde kir ve toz birikmesine izin vermeyin. Dengesiz çalışan fan tekeri kendisine ve motora zarar verebilir. Fan tekeri ve muhafazası, elektrikli süpürge ve fırça kullanarak periyodik olarak temizlenebilir. Bu sayede fan bıçaklarındaki dengesizlik giderilir. Fan ve motorunun düzgün şekilde çalışması sağlanır.
Voltajı izle. Motorları değiştirirken, takılan ünite için motor voltajının, fazının ve gücünün doğru olduğundan emin olun.

Fancoil bakım aşamaları titizlikle tamamlanmalıdır.

Direkt Tahrik Motoru / Üfleyici Bakımı

Kayış tahrik ünitesi ve üfleyici grubu için önerilen periyodik bakım, motorun yağlanması (gerekirse) ve tahrik kayışının aşınma ve gerginlik açısından muayene edilmesidir. Fan göbeği ayar vidaları, kasnak ve yatak kilitleme halkası sabitleme vidaları periyodik olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde sıkılmalı ve sıkıştırılmalıdır.

Mil yataklarını es geçin. Fan mili yatakları genellikle kalıcı olarak sızdırmaz ve yağlanmış bilyalı rulmanlardır ve bu rulmanları sökmeye veya yağlamaya gerek yoktur.
Direkt tahrik motorunda olduğu gibi, fan tekeri veya muhafazasının üzerinde kir ve toz birikmesine izin verilmemelidir.

Periyodik bakım işleriniz için profesyonel kadromuzla hizmet vermekteyiz.

Hemen teklif alın

V kayışının Takılması ve Değiştirilmesi

Muayene sonucu kurumuş, kırık ya da bakım çizelgesinde değiştirme süresine ulaşmış olan bir kayış tespit ettiğinizde dikkatlice değiştirin. Bu basit prosedür, gelişigüzel bir şekilde yapılırsa kısa sürede büyük problemlere neden olabilirsiniz.
1. Motor yatağını gevşetin ve kasnaklar arasındaki mesafeyi kısaltın. Bu, eski kayışın kolayca çıkarılmasını ve yenilerinin zarar görmeden kurulmasını sağlar.
2. Tahrik elemanlarını kontrol edin. Aşınmış rulmanlar ve bükülmüş miller gibi hasar görmüş parçaları tespit edin ve değiştirin.
3. Kasnakları kontrol edin ve temizleyin ve yıpranmış veya hasarlı olanları değiştirin. Aşınmış kasnak olukları, erken kayış sıkışmasının ana nedenlerinden biridir.
4. Kirli, tozlu veya paslanmış kasnakları temizleyin. Sürücünün verimliliğinin zayıflamasına ve kayış kapağının yıpranmasına yol açabilir. Çentik veya çapaklar için kasnak oluklarını elinizle inceleyin (eldiven veya bez kullanın) ve düzgün bir şekilde sıkın.
5. Kasnak hizalamasını kontrol edin ve düzeltin. Yanlış hizalanan kasnaklar kayış yan duvarlarının aşınmasını hızlandıracak ve bu da kayış ve kasnağın ömrünü kısaltacaktır. Yanlış hizalama aynı zamanda kayışların kasnağın üzerine sarılmasına veya yükün kayışın bir yanına binmesine neden olabilir; bu da kayış kablosunu kırabilir veya gerebilir. Kasnak yüzeylerine çelik bir düz kenar yerleştirerek doğru hizalama olup olmadığını kontrol edin.
6. Yeni takılacak kayışları dikkatlice seçin. Farklı üreticilerin kayışlarını bir sistemde karıştırmayın, daima doğru türde ve kesitteki kayışları kullanın.

Kayışlar için uzun, verimli, sorunsuz kayış hareketini sağlayan gerginliğin doğru gerginlik olduğunu unutmayın. Uygun gerginliği sağlamak için gerdirme kitapçığını okuyun.

Kayışı gerdirmek için,kayış oldukça gergin görünene kadar orta mesafeyi ayarlayın. Elinizle vurduğunuzda düzgün gerdirilmiş kayışlar yaylı bir hareketle geriye dönecektir. Kayışları yerine oturtmak için sürücüyü yaklaşık 15 dakika çalıştırın, sonra tam yük uygulayın. Kayışlar kayar veya oynarsa, daha fazla gerginlik uygulayın. Sürücü hareket halindeyken, gevşek tarafta hafif bir sarkma normaldir.

Batarya (Serpantin) Bakımı

Çoğu fan-coil ünitesindeki bataryalar, motor / fan konstrüksiyonlarını çıkardıktan sonra, batarya kanatçıklarının yüzeyini fırça yardımıyla temizlenebilecek şekildedir. Fırçalama sonrasında iyice vakumlama yapılmalıdır. Basınçlı bir hava kaynağı mevcutsa, batarya kanatçıkları arasından hava üfleyerek temizlenebilir. Doğru türde hava filtresi bulunan, düzenli olarak değiştirilen ünitelerin bataryaları daha az sıklıkla temizlenmesinin yeterli olacağını unutmayın. Bu da bizi filtre bakımına götürür.

Filtre Bakımı

Tek kullanımlık filtrelere sahip ünitelerde, her bir değiştirme arasındaki zaman aralığı, filtrenin düzenli incelenmesine dayalı olarak belirlenmeli ve her ünite için kaydedilmelidir. Filtreler, fabrikanın sunduğu veya fabrikanın önerdiği tür ve boyutta olması gerekir.
Temizlenebilir filtrelere sahip ünitelerde, tek kullanımlık filtreler ile aynı şekilde bir bakım çizelgesi geliştirilmelidir. Fabrikada takılan temizlenebilir filtreler, sıcak sabunlu su ile temizlendikten sonra kurutulup tekrar üniteye yerleştirilebilir.

Temizlenebilir filtreler tipik olarak tek kullanımlık filtrelere göre daha az statik basınç kaybı oluştururlar. Tek kullanımlık filtreyi kalıcı filtre ile değiştirirken, motorun aşırı yüklenme durumuna girmediğinden emin olmak için fan motoru amperini kontrol edin. Fan hızını azaltmak veya sistemi yeniden dengelemek gerekli olabilir.

Drenaj Bakımı

Her soğutma mevsiminin başlangıcında tahliye borusunun ve hattının temiz olduğundan emin olmak için drebaj tahliye borusunu kontrol edin. Tıkalıysa, pisliği temizleyin, böylece yoğuşma suyu kolayca akacaktır.

Elektrik Kabloları ve Kontrolleri

Her bir ünitenin elektriksel çalışması, ünitenin parçaları ve kabloları tarafından belirlenir ve üniteden üniteye değişiklik gösterebilir. Her ünitede sağlanan kontrol tipi ve sayısı için üniteye bağlı kablo demetini inceleyin.
Düzgün çalışması için tüm kablo bağlantılarını ve kontrolleri düzenli olarak inceleyin. Duvar termostatlarını unutmayın. Periyodik olarak muayene edilmeli ve temizlenmelidir.

Sigortalar, kontaktörler veya röle gibi herhangi bir bileşeni değiştirirken, fabrikadan temin edildiği şekilde yalnızca kesin boyut, tür ve voltaj bileşenini kullanın. Fabrika izni olmaksızın herhangi bir sapma, kişisel yaralanmalara neden olabilir veya üniteye zarar verebilir ve fabrika garantisini geçersiz kılabilir. Tüm elektrikli onarım çalışmalarını, ekipmanın yönetmelik kodlarına veya yönetmeliklere uygun olacak şekilde gerçekleştirdiğinizden emin olun.

Leave a comment

Size daha iyi hizmet sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz.